VIENTO | Startpagina | Contact | Bestelling Filters | Sitemap |  
     
 
Over Viento
Ventileren
Balansventilatie
Installatie
Projecten
Fotogalerij
Warmtepomp
Tips
Links
Ventileren

Wat?

Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht, die schadelijke stoffen en geuren bevat, afvoeren. Ventileren is meer dan de kamer luchten door ramen en deuren even wijd open te zetten. Ventileren is constant en afgewogen verluchten. Alleen zo zorgt men op elk moment voor een gezonde binnenlucht.

Waarom?

In een woning wordt de lucht verontreinigd door onze alledaagse activiteiten. Koken, (af)wassen, douchen, maar ook ademen, slapen en transpiratie... leveren gemiddeld 12 14 liter vocht op per dag in een gemiddeld gezin. M.a.w. elke dag wordt er ongeveer anderhalve emmer vocht in ons huis verspreid. Op zich vormt dit geen probleem, maar door strengere isolatienormen en luchtdichte bouwmethoden kunnen de vochtige dampen niet meer worden afgevoerd en wordt de kans op het ontstaan van condensatievocht groter. Schimmels en huismijten voelen zich prettig in een vochtige, warme omgeving. En juist dat zijn de belangrijkste veroorzakers van allergische reacties, hoofdpijn en zelfs astma. Voor het gebouw zelf worden de gevolgen zichtbaar onder de vorm van schimmels en vochtschade. Ook geuren en gassen zoals koolstofdioxide (CO2) en stikstofdioxide (NO2) die vrijkomen bij ademhaling en verbranding, zorgen voor verontreiniging. Schadelijke stoffen, afkomstig van tabak, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, verf en lijmen zijn eveneens bezwarend voor een gezond binnenklimaat.

Al deze verontreinigingen moeten afgevoerd worden zodat we de lucht fris en gezond kunnen houden. Daarom is ventilatie meer dan noodzakelijk! Slecht ventileren is ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. In een ruimte die niet of onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2. Ventileren zorgt voor voldoende zuurstof en voorkomt schimmelvorming door condensatievocht.

Voor het behouden van een aangenaam binnenklimaat is het erg belangrijk om de aanwezige lucht in de woning regelmatig te verversen.

Hoe?

Het basisprincipe voor een goede ventilatie is eenvoudig: verse lucht wordt toegevoerd in de droge ruimtes (leefruimte, bureau, hobbyruimte en slaapkamer), terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd langs de natte ruimtes (keuken, wasplaats, badkamer, toilet). Via roosters of spleten onder de deuren gebeurt de doorstroming van lucht van droge naar vochtige ruimtes.
De hoeveelheid te verversen lucht per m3 is vastgelegd in de Belgische norm NBN D50-001.

Goed ventileren is continu - 24 uur per dag - ventileren. Even het raam openzetten is dus niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Alleen door een constante toevoer van verse buitenlucht ontstaat een goede binnenluchtkwaliteit.

Wetgeving

Met ingang van 1 januari 2006 moet ieder nieuw- en verbouwproject voldoen aan de EPB-eisen. De regelgeving rond Energie Prestatie en Binnenklimaat verplicht de bouwheer zijn woning goed te isoleren en te ventileren. Deze maatregelen zorgen voor een energiezuinige en comfortabele woning. Vanaf 1 januari 2006 is een ventilatiesysteem in een woning dus verplicht. Deze installatie moet aan een aantal basiseisen voldoen, maar u mag zowel natuurlijk als mechanisch ventileren.

Mogelijkheden

Om uw woning te ventileren, heeft u de keuze uit vier systemen.

  Natuurlijke
Toevoer
Mechanische
Toevoer
Natuurlijke
Afvoer
   
Mechanische
Afvoer
   

Natuurlijke ventilatie wordt gedreven door drukverschillen die ontstaan door de wind en/of een temperatuurverschil.

Mechanische of gedwongen ventilatie ontstaat door de werking van een (elektrisch aangedreven) ventilator.

VIENTO specialiseert zich in balansventilatie met warmterecuperatie (systeem D).

 
  Softicon WebDesign Copyright 2008 Viento bvba - Alle rechten voorbehouden